Aikuisten joulukakun tein ilman kananmunaa. Olisikohan ollut kananmunattomuuden syytä, että kakusta tuli todella todella tiivistä ja aika raskasta. Kostuttelin kakkua usean viikon ajan brandyllä, mutta ei kakusta silti tullut ollenkaan kosteaa. Ihan ok makuista kuitenkin, varsinkin kun syötiin sitä kermarahkan kanssa. Ohje on isoon vuokaan (pienenpikin olisi riittänyt, kakkua on vielä puolet syömättä… Onneksi se säilyy vaikka pari kuukautta, varsinkin jos välillä heitän lisää brandyä päälle :)) Ohje muokattu GoodFoodin ohjeesta.
 
200 g voita
200 g fariinisokeria
100 g tummaa suklaata (70%)
75 ml brandy
1 tl vaniljasokeria
250 g kuiv viikunoita pieneksi pilkottuna
250 g kuiv aprikoosia pieneksi pilkottuna
100 g kuiv karpalo
100 g mantelilastuja/rouhetta
100 g appelsiinikuori kuivattu
200 g jauhoa
100 g mantelijauhoa
3 rkl kaakao
1 tl kaneli
150 g omenasosetta
 
Liota kuivattuja hedelmiä brandyssä yön yli. Seuraavana päivänä laita voi, sokerit, suklaa ja liotetut hedelmät (liemineen) kattilaan. Kuumenna ja sekoita kunnes suklaa ja sokerit sulaa. Ota pois liedeltä. Lämmitä uuni 150 asteeseen. Vuoraa noin 20 cm halkaisijaltaan oleva kakkuvuoka kaksinkertaisella leivinpaperilla reunoilta. Kääri pari kierrosta sanomalehteä vuuan ympärille ja solmi narulla. Sekoita jauhot, mantelit, kaakao ja mauste keskenään. Lisää omenasose hieman jäähtyneeseen suklaaseokseen ja lisää lopuksi jauhoseos. Kaada vuokaan ja paista noin 2,5 tuntia. Tarkista paistumista välillä haarukalla/tikulla, sen pitäisi tulla puhtaana ulos. Voit peittää kakun puolivälin jälkeen foliolla ettei pinta ruskistu liikaa. Jäähdytä kakku vuoassaan. Kostuta brandyllä ja säilytä ilmatiiviisti viileässä. Voit kostuttaa kakkua brandyllä noin kerran viikossa.  Säilyy hyvin käärittynä jopa 2 kk.

Kakku unohtui kuvata joulun hässäkässä :)