Synttärijuhliin kokeilin ensimmäistä kertaa tehdä vehnättömän kakun. Leivoin pohjan jo viikkoa etukäteen pakkaseen, en tiedä johtuiko siitä, mutta pohjasta tuli todella todella mureneva. Maultaan oli kuitenkin ihan hyvä ja pähkinäinen. Ohjeen muokkasin Glorian Ruoka & Viini 1/2012 lehdessä olleesta suklainen pähkinä-vadelmakakku ohjeesta. Päällisen tryffeli oli mielestäni hieman hankalaa, ensin todella pehmeää ja yhtäkkiä sitten jähmettyi todella kovaksi, ei onnistunut enää kunnolla levittämään (varsinkaan murenevan pohjan päälle) saati sitten pursottamaan. Kakku oli myös todella todella raskas, vadelmia voisi ainakin helposti laittaa enemmän antamaan lisää raikkautta.


pohja

3 kananmunaa
3/4 dl sokeria
4 rkl kaakaojauhetta
100 g rouhittuja hasselpähkinöitä
1 dl muscovadosokeria
100 g voita
1,5 dl vehnäjauhoja (korvasin perunajauhoilla ja mantelijauheella)
1 tl leivinjauhetta

1,5 dl (pakaste)vadelmia

450 g tummaa suklaata (itse käytin noin puolet ja puolet 60% ja 70%)
100 g voita
3,5 dl kermaa

Vaahdota kananmunat, sokeri ja kaakaojauhe kovaksi vaahdoksi. Paahda pähkinöitä hetki kuumassa paistinpannussa. Lisää sokeri ja anna sulaa hieman. Sulata voi joukkoon. Kaada massa toiseen kulhoon jäähtymään hetkeksi. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Sekoita kuuma pähkinämassa muna-sokerivaahtoon. Kääntele sekaan jauhot. Kaada taikina voideltuun ja jauhoitettuun (itse käytin reunoille kookoshiutaleita) irtopohjavuokaan ja paista 200 asteessa noin 15 min. Anna jäähtyä.

Muussa vadelmat haarukalla ja kiehauta. Tuoreet kävisivät varmaan hyvin myös kokonaisena.

Valmista suklaatryffeli. Paloittele suklaa pieneen metallikulhoon tai kattilaan. Nosta kulho vesihauteen päälle ja anna suklaan sulaa. Lisää joukkoon voi ja kerma ja sekoita kunnes voi on sulanut. Nosta kulho pois vesihauteesta ja anna massan jäähtyä, sekoita välillä. Kun massa on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi, siirrä se jääkaappiin tunniksi ja sekoita puolivälissä.

Pursota kakkupohjan päälle tryffelimassasta rengas. Levitä vadelmat renkaan sisään ja pursota sen jälkeen loppu massa kakun reunoille ja päälle tai levitä massa kakun päälle.