Joulun leipäkorissa meillä oli itse leipomaani spelttileipää, kaverilta saamaani olutleipää ja äitini työkaverin leipomaa perinteisessä leivinuunissa paistettua ruisleipää.

Olutleivän ohje kopioitu suoraan Yhteishyvästä. Tämä leipä oli kuin tehty syötäväksi rapuherkun kanssa, taivaallinen yhdistelmä!

3 dl tummaa olutta
25 g hiivaa
1 dl siirappia
1 dl kaljamaltaita
1 dl ruisrouhetta
1,5 tl suolaa
1 dl ruisjauhoja
4 dl vehnäjauhoja

Lämmitä olut kädenlämpöiseksi. Sekoita hiiva, siirappi ja maltaat joukkoon. Lisää ruisrouhe, suola ja jauhot. Alusta pehmeäksi taikinaksi. Valuta taikina voideltuun suorakaiteen muotoiseen leipävuokaan (1,5 l). Anna kohota peitettynä lämpimässä tunnin ajan. Paista leipää 175-asteisen uunin alaosalla noin tunnin ajan.
 

Spelttileivän leipominen ei sujunut oikein hyvin. Taikinasta tuli aluksi annetuilla määrillä todella löysää vellimäistä ja lisäsin siihen leipomisvaiheessa runsaasti jauhoa lisää. Tunnin kohotuksen jälkeen löysin täysin pellille levinneen taikinamöntin josta puolet oli tarttunut leivinliinaan. Kaavin taikinaa paperista ja leivinliinasta irti sen minkä sain, lisäsin runsaasti lisää jauhoja ja laitoin samantien paistumaan. Uunissa leipä kohosi hyvin ja makukin oli ihan hyvä, mutta hieman kuivakkaa siitä tuli koostumukseltaan. Tämä kannattaisi ehkä paistaa vuuassa tai sitten laittaa osa jauhoista tavallisia vehnäjauhoja, jolloin sitkoa tulisi enemmän ja leipä pysyisi paremmin kasassa. Mutta mädin ja smetanan kanssa oikein maistuvaa kyllä. Ohje Glorian Ruoka&Viini 8/2011.

3 3/4 dl vettä
n. puoli pussia kuivahiivaa
1 rkl suolaa
1 rkl siirappia
3,5 dl puolikarkeita spelttijauhoja (kannattaisi laittaa vehnäjauhoja)
n. 5 dl täysjyväspelttijauhoja (itse laitoin huomattavasti enemmän)
1 rkl oliiviöljyä

Sekoita kädenlämpöinen vesi, suola ja siirappi. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista ja vaivaa jauhoja taikinaan. Alkuperäisessä ohjeessa neuvotaan jättämään taikina löysäksi ja noilla määrillä se tuleekin tosi löysäksi. Vaivaa lopuksi öljy taikinaan. Kohota liinalla peitettynä 2 tuntia. Kaada jauhoitetulle pöydälle ja leivo leiväksi, tee päälle viillot. Kohota vielä noin tunti ja paista sitten 185 asteessa noin 45 minuuttia. Laita uunin pohjalle astiaan vettä ennen leivän paistamista, niin leipään tulee rapeampi kuori.