Tämän joulun ehdoton hitti oli Maku lehdestä löytämäni lohihyytelö, alla resepti pienin muutoksin. Ensi kerralla tosin lisäisin ehkä myös hyytelön keskelle leipärouhetta raidaksi, tulisi vähän enemmän pureskeltavaa, mutta todella hyvää tämä oli näinkin. Vanhin lapseni ehti syödä oman viipaleensa ennen kuin olin kerennyt edes laittaa hänelle kaikkia ruokia lautaselle :) Me käytimme tähän aivan loistavaa riihessä savustettua kylmäsavulohta, jota isäni hankkii tuttavaltaan aina jouluisin. Parempaa ei olekaan!


6 kpl liivatelehteä
300 g kylmäsavustettua kirjolohta
2 kpl salottisipulia
1 kpl kurkkua
400 g tuorejuustoa
2 1/2 dl kuohukermaa
1 dl ruohosipulia (hienonnettuna)
4 rkl tuoretta tilliä (hienonnettuna)
1/2 tl mustapippuria
1/2 dl sitruunamehua
3 ruisleipäviipaletta (esim. Real, rouhittuna)

Koristeluun
2 rkl ruohosipulia

Upota liivatelehdet kylmään veteen vähintään 5 minuutiksi.L eikkaa lohi kuutioiksi. Silppua sipulit. Huuhtele ja kuori kurkku. Leikkaa kurkku pieniksi kuutioiksi. Vaahdota tuorejuusto ja kerma kulhossa. Lisää vaahdon joukkoon lohi, sipulit, ruohosipuli, tilli ja pippuri. Kuumenna sitruunamehu. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota lehdet mehuun. Kaada seos täytteen joukkoon samalla sekoittaen. Vuoraa pinnoitettu leipävuoka (vetoisuus 2 l) tuorekelmulla. Murustele vuuanpohjalle ruisleipää tasaiseksi kerrokseksi. Kaada massa leipärouheen päälle vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Kumoa hyytelö tarjoilulautaselle ja koristele ruohosipulilla.