Pari viikkoa sitten leivottiin lasten kanssa perunamuusin jämästä sämpylöitä. Katselin eri ohjeita netistä ja sovelsin ohjeen niiden avulla. Ohjeet on summittaisia, varsinkin jauhoja laitan aina sämpylätaikinaan tuntuman mukaan. Leivon ylensä niin, että teen taikinasta ensin aika löysän ja kohotuksen jälkeen alustan lisää jauhoja jos leivonta ei muuten onnistu. Jauhojen kanssa kannattaa kuitenkin olla hieman varovainen, ettei tee taikinasta liian tiukkaa, jolloin sämpylät jäävät koviksi. Itse tykkään leipoa taikinaa niin että sen just ja just pystyy leipomaan, lasten taikinaan laitan sitten hieman enemmän jauhoja, että onnistuu pikkukätösilläkin taikinan pyörittely.

5 dl vettä
noin 1 dl muusia (aika paksua)
1 pss kuivahiivaa
2 dl kaurahiutaleita
1 dl rikottuja aurinkokukansiemeniä
0,5 dl öljyä
0,5 dl parmesanraastetta
n 8 dl rouheisia sämpyläjauhoja
vehnäjauhoja alustukseen ja leivontaan

Lämmitä vesi noin 42 asteiseksi, lisää perunamuusi ja kaurahiutaleet. Sekoita kuivahiiva pariin desiin jauhoja ja sekoita taikinaan. Lisää muut aineet paitsi jauhot ja lisää jauhoja pikkuhiljaa samalla kuin vaivaat taikinaa. Kun taikina on hyvän tuntuista, jätä se kohoamaan liinan alle vedottomaan paikkaan reiluksi puoleksi tunniksi. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja lisää jauhoa tarvittaessa. Tee sämpylöitä ja kohota niitä pellillä liinan alla noin 20 minuuttia. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.