Tämä kakku meni joululahjaksi, joten en oikein kunnolla maistanut sitä, mutta ainakin kakunmuruset ja täyte olivat todella hyviä yhdessä! Maistoin kakkua myöhemmin niin että se oli jäätynyt välissä, ja ainakin täyte oli siinä mennyt pilalle, pohjasta en osaa sanoa, miten paljon makuun vaikutti. Mun makuun pohja oli turhan raskas, mutta täyte oli niin hyvää, että sitä voisin käyttää johonkin tavalliseen suklaakakkupohjaan jossain vaiheessa. Täytyisi myös varmaan investoida sellaisiin kakkumuoveihin, reunasta tuli aika ruma kun jouduin laittamaan kelmun kanssa hyytymään. Koristeluihin ei jouluaaton hässäkässä jäänyt aikaa.


Ohje on napattu Glorian ruoka ja viini 8/2010 (jossa oli myös muutama muu ihanan kuuloinen kakkuohje, varmaan tulen niitäkin jossain vaiheessa kokeilemaan).

pohja:
2,5 dl stoutia (esim. Guinness)
250 g margariinia
250 g tummaa suklaata (noin 60 %)
2,5 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
1,5 dl ruisjauhoa
3 dl (erikois)vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

mustaviinimarjamousse:
400 g mustaherukoita
500 g mascarponea
4 dl kuohukermaa
3 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
8 liivatelehteä
0,5 dl sitruunamehua

Mittaa olut ja margariini kattilaan, kuumenna kunnes margariini on täysin sulanut. Anna hieman jäähtyä. Sulata suklaa. Vatkaa sokeri ja munat kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää suklaasula ja sekoita hyvin. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää puolet olutseoksesta ja jauhot taikinaan. Lisää loppu olutseos ja sekoita tasaiseksi, älä enää vatkaa. Kaada taikina irtopohjavuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperi. Paista 180 asteessa noin 40 minuuttia, tarkista kypsyys tikulla. Anna jäähtyä vuuassaan ennen täyttämistä.

Moussea varten soseuta mustaherukat sauvasekoittimella ja puserra ne siivilän läpi. Lisää mascarpone. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi ja yhdistä marjaseokseen, lisää sokeri. Liota liivatelehtiä 5 min kylmässä vedessä. Kuumenna sitruunamehu kattilassa. Purista liivatteista vedet pois ja liota mehun joukkoon. Lisää marjatäytteeseen ohuena nauhana kokoajan sekoittaen.

Irrota kaki vuoasta ja pese vuoka. Vuoraa vuoka tuorekelmulla niin, että kelmu jää reilusti reunan yli tai vaihtoehtoisesti käytä kakkumuovia ja korota vuuan reunoja sen avulla. Halkaise kakkupohja ja laita alapuoli vuokaan. Kostuta mustaherukkamehulla tai sokeroidulla sitruunamehulla. Laita puolet täytteestä, toinen kakkupohjan puolikas, kostuta ja päälle loput täytteestä. Anna hyytyä kylmässä vähintään 4 tuntia, mieluiten yön yli.