Tämän joulun yllättäjä oli itse tekemäni maalaismaksapatee. En yleensä syö maksaa ollenkaan, pelkkä maksalaatikon haju saa minut yökkimään enkä ole koskaan maistanut maksaa, josta olisin tykännyt, vaikka olen yrittänyt maistaa sitä useamman kerran. Olenkin ajatellut, että se on vaan sellainen ruoka josta en tykkää, mutta halusin kokeilla tehdä itse maksapateeta ja kokeilla maistaa sitä. Viikko ennen joulua olin ravintolassa syönyt ankanmaksapateeta ja se oli mielestäni ihan hyvää, joten ennakkoluuloni maksaa kohtaan olivat jo hieman helpottaneet kun aloin valmistamaan tätä. Ruuan tekeminen oli aika jännää ja varsinkin koepalan maistaminen, mutta kas kummaa, maksapatee olikin hyvän makuista! Joulupöydässä tätä tarjoiltiin karpalohyytelön kanssa. Nyt voin siis enää sanoa vain etten tykkää huonosti valmistetusta maksasta (ja maksalaatikkoa en aio edelleenkään syödä). Ohje on Kotivinkin Jouluherkut –lehdestä.
 
200 g kasleria
200 g naudan etuselkää
400 g pekonia (puolet vuuan vuoraamiseen)
200 g naudan maksaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl voita
(2 kananmunaa) itse laitoin ison lorauksen kermaa
1 tl timjamia
2 tl suolaa
mustapippuria
3 rkl konjakkia
 
Leikkaa lihat kuutioiksi ja puolet pekonista ohuiksi suikaleiksi. Poista maksan pinnasta mahdollinen kalvo sormin repimällä. Kuori, hienonna ja kuullosta sipulit voissa pehmeiksi. Laita teholeikkurilla varustettuun monitoimikoneeseen maksa, sipulit, (kananmunat) tai kerma, mausteet ja konjakki ja aja tasaiseksi. Lisää koneeseen lihakuutiot ja pekonisuikaleet ja jauha massaa niin että se jää vielä karkeaksi. Kypsennä pieni koepala mikrossa ja tarkista mausteet. Vuoraa noin litran vetoinen vuoka pekonilla ja kaada massa vuokaan. Peitä foliolla ja nosta folion reunat ylös niin etteivät ne osa veteen. Nosta pateevuoka isomman vuuan sisään ja täytä isompaa vuokaa vedellä niin että vesi ylettyy pateevuokaa noin puoliväliin. Nosta vuuat uuniin 175 asteeseen ja paista ensin 30 minuuttia. Laske lämpötilaa 125 asteeseen ja kypsennä vielä noin tunti.