Vappupäivänä pidimme pienen brunssin ja kerrankin minulla pysyi aika hyvin mopo käsissä tarjoiluja suunnitellessa. Yleensä kun tulee tehtyä niin montaa sorttia, mutta nyt tarjoilut oli aika hyvin mitoitettu vieraiden määrään.

Tämän sitruunasämpylöiden ohjeen löysin Glorian Ruoka ja Viini lehdestä ja näitä minun piti tehdä ensin pääsiäisenä. Ne jäi silloin tekemättä joten tein ne sitten vapuksi ja itseasiassa ne sopivatkin paremmin vappuun, koska maku oli aika simainen. Myös jääkaappi tuoksui ihan simalle, kun taikina oli siellä yön yli odottamassa.


Päivä 1
7-8 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
0,5 pussia kuivahiivaa
2,5 dl vettä
1 dl maustamatonta jugurttia
0,5 dl oliiviöljyä

Päivä 2
1 sitruunan kuori raastettuna hienoksi
vehnäjauhoja leivontaan

Päivä 1: Sekoita kuivat aineet. Lisää kädenlämpöinen vesi, jugurtti ja öljy. Vaivaa taikinaa yleiskoneessa noin 10 minuuttia pienellä nopeudella. Taikina jää hieman löysäksi, mutta sen pitäisi kuitenkin irrota hieman kulhon reunoista. Laita taikina kannelliseen öljyttyyn astiaan ja anna kohota jääkaapissa vähintään yön yli.

Päivä 2: Kaada taikina jauhoitetulle pöydälle ja painele se levyksi. Lisää sitruunankuori tasaisesti levyn päälle ja taittele taikina neljään osaan ja vaivaa hieman, jotta sitruuna levittyy tasaisesti. Jaa taikina 12 osaan ja pyörittele sämpylät palloiksi tai hieman sitruunamaisiksi soikioiksi. Kohota sämpylöitä liinan alla vähintään tunti, mielellään pidempäänkin. Viillä kohonneiden sämpylöiden päälle viillot. Paista 225 asteessa noin 12 min. Kun laitat sämpylät uuniin niin heitä uunin pohjalle hieman vettä, jolloin saat sämpylöihin rapemman kuoren.