Monena vuonan olen käyttänyt valmiita piparitaikinoita ja tänäkin vuonna piparitalot tein valmistaikinasta. Syömäpiparit halusin kuitenkin tehdä munattomina, joten tein taikinan itse. Ohjeen löysin Uusi ruutukokki kirjasta. Ohjeen mukaan tästä pitäisi tulla noin 70 piparia, mutta me ei kyllä saatu niin paljon aikaiseksi, ehkä leipuriapulaiset maistelivat taikinaa vähän enemmän ;) Taikinaa oli mielestäni helppo työstää lasten kanssa eikä se alkanut heti tarttumaan vaikka innokkaat kaulitsijat kaulivatkin sitä useaan kertaan peräkkäin.

Meillä oli tänä vuonna tällainen hieman asenteellinen tonttu joka näyttää kieltä ;)



1,5 dl sokeria
1/4 dl siirappia
0,5 dl vettä
100 g margariinia
1 rkl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
1 tl kardemummaa
1 tl ruokasoodaa
5 dl vehnäjauhoja

Kiehauta sokeri, siirappi ja vesi ja ota pois liedeltä. Lisää rasva ja mausteet ja sekoita kunnes rasva on kokonaan sulanut. Anna jäähtyä. Yhdistä sooda osaan jauhoista ja yhdistä rasvaseoksen kanssa. Lisää jauhoja pikkuhiljaa niin että saat kiinteät taikinan. taikina kovettuu vielä kylmässä, eli älä tee taikinasta liian kovaa tässä vaiheessa. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin vetäytymään yön yli.

Kaulitse taikina ohueksi levyksi ja ota pipareita muoteilla. Meidän tämän vuoden suosikkimuotot olivat tonttu, lumihiutale ja shrek eli reki :) Paista 200 asteessa noin 5 minuuttia, vahdi paistamisen aikana ettei piparit pala. Koristele halutessasi sokerikuorrutteella ja rakeilla.