Kesälomareissulla halusin kokeilla hieman erilaista lohipiirakan ohjetta, joka löytyi myös Glorian Ruoka&Viini 5/2011 lehdestä. Syömäkaverini suhtautui tähän aluksi todella skeptisesti, mutta kyllä se kaikki tuli syötyä kuitenkin ;) Piiras oli hyvin erikoinen, mutta silti hyvä, tosin kananmunan korvaaminen turkkilaisella jugurtilla teki täytteestä ehkä hieman liian happaman.


Pohjana käytin tällä kertaa pirkan valmista piirastaikinaa ja täytettä muokkailin hieman.

400 g lohifilettä
2 rkl suolaa
2 rkl sokeria
1 pss mikropoppareita
2 dl kuohukermaa
1 pieni kevätsipuli
1 rkl öljyä
2 dl turkkilaista jugurttia
100 g cheddarjuustoa
1/2 ruukkua persiljaa
1/2 sitruunaa

Leikkaa lohi kuutioiksi. Sekoita suola ja sokeri joukkoon ja anna maustua noin 30 min. Valmista popparit pussin ohjeen mukaan. Mittaa kerma ja puolet popparista kattilaan, kiehauta, nosta levyltä ja anna maustua 15 min. Hienonna sipuli ja kuullota pehmeäksi öljyssä. Sekoita sipuli ja jugurtti keskenään ja siivilöi joukkoon popcornkerma. Lisää myös Raastettu juusto, hienonnettu persilja sekä sitruunamehu ja sitruunan raastettu kuori.

Esipaista pohjataikinaa noin 10 min. 200 asteessa. Kaada esipaistetun pohjan päälle täyteseos ja paista 180 asteessa noin 20 min, kunnes täyte on melkein hyytynyt. Huuhdo lohikuutiot runsaalla vedellä ja kuivaa talouspaperilla. Lisää lohi piirakan päälle ja paista vielä noin 5 min. Ripottele loput popparit piirakan päälle ennen tarjoilua.