Isäni teki pääsiäisenä perinteistä karjalaista keitettyä pashaa. Ihan hyvää oli, mutta ehkä hieman liian tiivistä syötäväksi pelkästään. Tämä olisi kyllä hyvin toiminut kulitsan kanssa syötynä, niin kuin Karjalassa on ollut tapana, eli pashaa käytetään ikään kuin voin asemasta. Itse tein tänäkin vuonna pashan tällä reseptillä.

Tämä keitetyn pashan ohje on Karjalainen keittokirja nimisestä vanhasta opuksesta ja resepti on Terijoelta lähtöisin.

400 g rahkaa
2-3 munankeltuaista
100-150 g sokeria
2 dl kermaa
100 g suolatonta voita
vaniljatanko (vaikea uskoa että alkuperäisessä ohjeessa olisi tätä kyllä ollut…)
50 g sukaattia
rusinoita

Rahka hierotaan ensin puukapustalla siivilän lävitse. Kattilassa sekoitetaan keltuaiset, kerma, sokeri ja halkaistu vaniljatanko. Vispilöidään tulella (tavallinen sähköliesikin ajaa asian :)) kunnes seos sakenee. Kattila otetaan tulelta ja seokseen lisätään voi pieninä kokkareina hiljaa hämmentäen. Tätä seosta lisätään rahkan joukkoon vähitellen hyvin sekoittaen. Samoin lisätään pieniksi paloiksi leikattu sukaatti ja rusinat. Tämän jälkeen kaadetaan seos takaisin kattilaan. Kuumennetaan tulella hyvin vispilöiden kunnes alkaa höyrytä.

Pashamuotti vuorataan märällä sidekankaalla ja rahkaseos painellaan tiiviisti pohja-aukosta muottiin. Seosta pitää olla muotti kukkuroillaan. Sidekankaan reunat käännellään muotin pohjan yli, se asetetaan lautaselle ja paino pannaan pohjareiän päällä. Pasha saa olla kylmässä painon alla 1-2 vuorokautta. Nyt valuu kaikki liika neste muotista lautaselle. Näin pasha saadaan kuivaksi. Ennen tarjoamista irrotetaan varovasti muotin seinät toisistaan ja pasha kumotaan tarjoiluvadille. Koristetaan esim. kirjavilla makeisrakeilla, "linnunmunilla" ja hillotuilla appelsiininkuorilla. Jollei ole oikeaa pashamuottia voi tähän tarkoitukseen joittenkin emäntien tavan mukaan käyttää uutta, puhdasta korkeaa kukkaruukkua (tai nykyaikana esim kahvinkeittimen suodatinosaa tai siivilää). Sen pohjareiästä valuu hera ja muu kosteus pois.