Uusin rakkauteni BBC:n GoodFood lehti pitää sisällään myös tämän ihanan pitsareseptin. Lehteä selatessani en osannut päättää mitä neljästä ehdotetusta täytteestä kokeilisin, joten päätin kokeilla niitä kaikkia =) Tällä ohjeella tulee 4 ohutta noin uunipellin kokoista pitsapohjaa ja täytemäärät on yhdelle pohjalle.

Pitsapohjan ohje oli hieman erilainen kuin millä olen aikaisemmin tehnyt, mutta taitaa kyllä tulla uudelleenkin käyttöön. Pohja oli hieman sitkeää, mutta kuitenkin rapeaa ja taikina oli todella helppo tehdä. Alkuperäisessä ohjeessa käskettiin kohottaa taikinaa kylmässä yön yli, mutta kun tietysti unohdin tehdä taikinan jo edellisenä päivänä, niin ihan hyvin onnistui myös noin 6 tunnin kohotuksella huoneenlämmössä.

Täytteet olivat kaikki hyviä. Ainoastaan artisokkapitsa oli aika aika vaisu ja jäi muiden, melko voimakkaiden täytteiden vierellä todella pliisuksi. Oma suosikkini oli ehkä sienipitsa, mutta pinaatti ja prosciutto tulivat kyllä täpärästi jaetulla toiselle sijalle. Ylijääneistä täyteaineista tein seuraavana päivänä vielä ihania cannelloneja!

Pohja:
600 g vehnäjauhoa + leipomiseen
1 tl kuivahiivaa
(1 tl suolaa)
2 rkl oliiviöljyä
0,5 l vettä

Laita jauhot, hiiva ja suola isoon kulhoon. Lisää öljy ja hieman lämmin vesi ja sekoita. Taikinasta on tarkoitus tulla löysää, älä lisää jauhoja. Laita taikina leivinliinan alla kohoamaan viileään paikkaan (itse kohotin kyllä huoneenlämmössä) noin 6 tuntia. Laita leivontaa varten alustalle runsaasti jauhoja ja kumoa taikina, ja jaa se 4 osaan. Alusta taikinaa niin että se ei ole enää tarttuvaa ja sen jälkeen kauli ja laita leivinpaperille. Itse tykkään aina öljytä leivinpaperin ennen kuin laitan taikinan, pohjasta tulee sillä tavalla rapeampi. Anna kohota vielä noin 10 minuuttia, samalla kun teet täytteet. Paista 220 asteessa hieman täytteestä riippuen noin 15 minuuttia.

Täytteet:

Artisokkaa, oliiveja ja kaprista
n. 4 rkl valmista pastakastiketta
8 halkaistua kirsikkatomaattia
(4) artisokan sydämiä paloiteltuna
(8) oliiveja halkaistuna, itse käytin kalamataoliiveja
2 tl kaprista
125 g mozzarellaa

Levitä täytteet pitsan päälle ja revi mozzarella viimeisenä muiden täytteiden päälle. Paista noin 18 minuuttia ja viimeistele parmesan lastuilla ja tuoreella basilikalla.
 


Ricottaa, prosciuttoa ja pestoa
pieni sipuli
6 rkl ricottaa
2 rkl pestokastiketta
6 viipaletta prosciuttoa
rucolaa

Viipaloi sipuli ja liota sitä kylmässä vedessä noin 5 minuuttia. Valuta ja sekoita yhteen ricottan kanssa ja mausta mustapippurilla. Levitä pitsapohjan päälle ja levitä päälle pestoa. Laita päälle prosciutto viipaleet ja paista noin 18 minuuttia. Viimeistele rucolalla ja pienellä tilkalla oliiviöljyä.



Pinaattia, homejuustoa ja saksanpähkinöitä
6 rkl valmista pastakastiketta
6 rkl raastettua parmesania
100 g tuoretta pinaattia
75 g homejuustoa
60 g saksanpähkinöitä karkeana rouheena

Levitä pastakastike pitsapohjalle ja sen päälle parmesan. Laita pinaatit (Näitä näyttää tulevan valtavasti, mutta pinaatti kutistuu kypsyessään huomattavasti. Itse jätin puolet laittamatta, mutta täyte olisi tarvinnut enemmän pinaatin makua), murenna homejuusto ja pähkinät. Paista noin 12 minuuttia.


Sieniä ja mascarponea
vajaa kourallinen kuivattuja suppilovahveroita
6 rkl mascarponea
1 valkosipulinkynsi
6 isoa tuoretta herkkusientä
tuoretta timjamia
4 rkl raastettua parmesania

Liota kuivattuja suppilovahveroita hetki kuumassa vedessä. Voit jättää kuivatut sienet myös pois, käytä silloin enemmän herkkusieniä. Murskaa valkosipuli ja sekoita mascarponen kanssa. Lämmitä hieman oliiviöljyä pannulla ja paista tuoreita sieniä kunnes ne alkavat pehmetä. Lisää valutetut kuivatut sienet ja 1 tl timjamia. Levitä mascarpone pitsapohjalle ja laita päälle sienet. Paista noin 15 minuuttia, lisää päälle parmesanraaste ja laita uuniin vielä noin minuutiksi. Viimeistele timjaminlehdillä.