Pashaan minulla on lähes intohimoinen suhde, ilman sitä pääsiäinen ei olisi pääsiäinen. Meillä on lapsesta asti syöty pashaa ja varmaan viimeiset 15 vuotta jos ei kauemminkin se on tehty samalla reseptillä, joka on joskus repäisty Valintatalon ohjevihkosesta (tosin ollaan itse muokattu reseptiä aika paljon). Viime vuosina olen haaveillut puisen pashamuotin ostamisesta, mutta toisaalta sitten rikkoutuisi meidän pashantekoperinne, jossa pasha laitetaan vanhaan muoviseen siivilään valumaan vanhojen pitsiverhojen kanssa:) Joten ei siis tänäkään vuonna puumuottia, ehkä ensi vuonna...

Pashan "mausteiden" kanssa vaihtelen hieman vuosittain, mutta ehdottomasti pashaani kuuluvat mantelilastut, kirsikat ja sitruunamehu. Tänä vuonna jätin veljeni inhoamat sukaatit laittamatta, ja piilotin ne kulitsaan ;)



50 g voita
2 dl kuohukermaa
2 pientä purkkia rahkaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
0,5 dl mantelirouhetta
0,5 dl rusinoita
puolikas rasia säilykekirsikoita
sitruunamehua maun mukaan

Sekoita voi ja sokeri. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita voi-sokeriseos ja maitorahka keskenään ja lisää kermavaahto. Lisää "mausteet".
Vuoraa siivilä tms. kostutetulla harsokankaalla (tai vanhoilla pitsiverhoilla kuten meillä) ja kaada pashaseos. Laita pashan päälle sopivan kokoinen lautanen ja nosta päälle joku kevyt paino, esim. täysi säilyketölkki. Laita siivilä kulhon päälle ja laita valumaan vähintään vuorokaudeksi, itse valutan pashan aina pitkäperjantaista pääsiäissunnuntaihin.
Kumoa valunut pasha tarjoiluastiaan ja koristele.

Valuneen heran voi käyttää halutessaan esim. leivontaan tai voi sen juoda sellaisenaankin, jos tykkää.

Tässä vielä kuva meidän hienosta valutussysteemistä