Meillä on muutamana vuonna ollut tapana kutsua hieman ihmisiä viettämään tapaninpäivää tapasten merkeissä. Tänä vuonna tapasmenu näytti tältä:

Pesto-vuohenjuustomuffinsit
Marinoidut oliivit
Perunaruudut
Pikkunakit
Artisokkaa, kirsikkatomaatteja ja pinjansiemeniä
Viikunasalaatti
Tonnikalapiiras

Omena-kermamaljat
Florentiinit

Kaikkiin näihin en laita ohjeita, oliivit marinoin aina itse ja sävellän vaan jotain, joten niihin ei ole reseptiä antaa. Nakit olivat Wigrenin valkosipulinakkeja paistettuna. Perunaruudut olivat itseasiassa niin pahoja etten halua niiden reseptiä laittaa ylös... Myös tonnikalapiiras oli jollain lailla "epäonnistunut" (liian suolainen ja rasvainen minun makuun), ohjeen otin Hesarista. Kirsikkatomaatteja kuvatin uunissa öljyn, suolan ja pippurin kanssa noin 1,5 tuntia 125 asteessa, lisäsin joukkoon paahdetut pinjansiemenet ja artisokan sydämiä purkista. Tämä oli kyllä ehdottomasti paras ruoka kaikkien mielestä sillä loppui melkein heti!


Pesto-vuohenjuustomuffinsit

Näiden muffinsien ohjeen mukailin Marien blogista löytämäni reseptin pohjalta. Näistä tuli todella hyviä näinkin, mutta sain heti pari uutta ideaa joita ajattelin vielä kokeilla reseptin muokkaamiseksi.

Noin 20 kpl

3 munaa
0,5 dl sokeria
5 dl jauhoja
1 dl kaurahiutaleita
2,5 tl leivinjauhetta
1 dl öljyä
2 dl kevytranskankermaa
0,5 dl maitoa
200 g vuohenjuustoa
noin 5 aurinkokuivattua tomaattia
4 rkl punaista pestoa
pieni pala tuoremozzarellaa raastettuna

Riko munat kulhoon ja lisää sokeri. Vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä öljy fraicheen ja maitoon. Sekoita seos munavaahtoon. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja sekoita vaahdon joukkoon. Silppua aurinkokuivatut tomaatit ja lisää taikinaan. Pilko vuohenjuusto pieniksi kuutioiksi. Lisää pesto ja juusto taikinaan, sekoita kevyesti. Lusikoi täyte muffinssivuokiin ja ripottele mozzarellajuustoraastetta pinnalle. Paista 200 asteessa, alimmalla tasolla noin 15-20min.

Viikunasalaatti
 

Tämä oli oma suosikkini, helppoa, nopeaa ja todella hyvää sekä raikasta muiden aika suolaisten ja rasvaisten ruokien kanssa. Ensin tarkoitukseni oli laittaa salaattiin Manchego juustoa mutta meidän kaupassa ei ollut pastöroidusta maidosta tehtyä manchegoa, joten vaihdoin Juustoportin Vuohen gryereen, joka osoittautui myös hyväksi valinnaksi.

noin 100 g Vuohen gryere juustoa (juustoportti)
noin 2 l eri salaatteja (mulla oli romaine, frisee ja tammenlehvä)
4 tuoretta viikunaa
balsamicoa

Huuhdo ja kuivaa salaatit hyvin, revi laakeaan astiaan. Lohko viikunat ja juusto, laita salaatin päälle ja pirskottele päälle balsamicoa.

Omena-kermamaljat

Tämä oli ihanan helppo ja raikas jälkiruoka kaiken jouluisen herkkujen syönnin päätteeksi. Aion jatkossa kokeilla hilloon muitakin hedelmiä ja marjoja.

10 annosta

Omenahillo
1 l pieniä omenakuutioita
1,5 dl vettä
2 dl hillomarmeladisokeria
2 rkl sitruunamehua
2 tl kanelia

Kermahyytelö
2 dl vispikermaa
2 rkl sokeria
2 dl turkkilaista jugurttia
2 tl vaniljasokeria

Pese ja kuutioi omenat kuorineen. Laita kaikki hillon aineet kattilaan ja keitä noin 15 minuuttia, jäähdytä.

Vispaa kerma ja sokerit ja lisää vaahtoon jugurtti. Laita annosmaljoihin pohjalle hilloa ja päälle kermahyytelöä.

Florentiinit
 
Kermaisen jälkiruuan lisäksi halusin tehdä jotain pientä "äkkimakeaa". Itse en ollut näihin kekseihin oikein tyytyväinen, eivät olleet sellaisia rapeita niin kuin olin kuvitellut niiden olevan, mutta näemmä yleisö tykkäsi:) Leivoin kekseistä myös aivan liian isoja ja uunissa ne sitten levisivät niin paljon, että muodostivat yhden ison keksimaton, jonka leikkein sitten äkkiä pienemmiksi ennen kuin ne jäähtyivät ja kovettuivat (ehkä tämä oli syy siihen, miksei kekseistä tullut rapeita). Ohjeen löysin Pirkka-lehdestä.
 
150 g Pirkka pähkinä-marjasekoitusta
1 dl mantelilastuja
100 g margariinia
2 dl sokeria (käytin 1 dl tavallista ja 1 dl ruokosokeria)
0,5 dl tummaa siirappia
1,5 dl jauhoja
 
Rouhi pähkinä-marjasekoitus ja mantelit. Kuumenna rasvaa, sokeria ja siirappia kattilassa, kunnes rasva on sulanut. Lisää rasvaseokseen kaikki loput ainekset. Nosta kahdella teelusikalla nokareita pellille. Jätä leviämisvaraa. Paina nokareita lusikalla hieman matalammaksi. Paista175-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia. Anna jäähtyä ritilän päällä.