Valitettavasti joulun hässäkän keskellä unohtui lähes täysin kuvata meidän ruokia, mutta kirjoittelen kuitenkin ylös mitä ruokia sitä tuli joulunaikaan tehtyä. Olimme kälyn kanssa sopineet että minä valmistan alku- ja jälkiruuat ja hän pääruuat. Oma menuni näytti tältä alkuruokien suhteen:

lohinyytit
rapusmetanaherkku
päärynä-sinihomejuustopiiraset
Waldorfin salaatti
rucola-granaattiomenasalaatti
coctail piirakat ja munavoi




Lohinyytit
Tämän ohjeen löysin Kodin Kuvalehdestä ja koska en tänä jouluna voinut syödä rakastamaani graavikalaa, halusin tehdä jotain muuta lohesta. Nyyteistä tuli ihan hyvän makuisia, mutta ruisperunataikina oli kyllä mielestäni todella hankalaa käsitellä ja nyyttien saaminen siistin näköiseksi oli aika hankalaa. Myös sipuli-sieniseosta oli mielestäni hieman liikaa, joten pienenpikin määrä sieniä riittäisi hyvin.

Tein itse 10 nyyttiä, mutta kalan voi pilkkoa isommaksi tai pienemmäksi ja muuttaa määrää ja samalla annoksen kokoa

1 pkt ruisperunataikinaa (pakaste)
1 salottisipuli
200 g herkkusieniä
öljyä
800 g ruodotonta lohta
sitruunamehua
suolaa, mustapippuria


Sulata taikina. Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Kuori ja hienonna sipuli. Kuutioi sienet. Kuullota sieni-sipulisilppua öljyssä. Leikkaa lohi annospaloiksi. Pirskottele päälle sitruunamehua ja mausta suolalla ja pippurilla. Kauli sulanut taikina levyksi. Leikkaa taikinasta sama määrä paloja kuin lohta on. Laita jokaiselle lohiviipale ja lusikoi päälle sieniseosta. Kääri paketeiksi ja käännä pakettien reunat alle.Paista uunin keskitasolla 20–25 minuuttia.

 

Rapusmetanaherkku

Myös tämä resepti löytyi Kodin Kuvalehdestä ja tein tätä lähinnä korvaamaan sitä menetystä, etten voinut syödä mätiä. Ihastuin kuitenkin ruokaan niin paljon, että tästä saattaa hyvinkin tulla uusi vakioruoka joulupöytäämme.


noin 200 g jokiravunpyrstöjä tilliliemessä
1 pieni purkki smetanaa
0,5 dl tillisilppua
ripaus mustapippuria
2 tl sokeria
0,5 rkl sitruunamehua

Valuta ravunpyrstöt siivilässä.
Sekoita smetana, tillisilppu ja mausteet. Sekoita lopuksi ravut seokseen.
Anna herkun maustua jääkaapissa vähintään pari tuntia tai yön yli.

Päärynä-sinihomejuustopiiraset

Tämän reseptin kehittelin joskus aikanaan tekemäni piirakan pohjalta. Näistä tuli oikein hyviä, mutta sopivat kuitenkin ehkä paremmin pieneksi välipalaksi glögin kanssa kuin alkupalapöytään.

6 levyä valmista torttutaikinaa
1 prk säilykepäärynöitä
noin 100 g sinihomejuustoa (itse käytin Roquefortia)
pekaanipähkinärouhetta

Sulata taikina. Suikaloi valutetut päärynät ja rouhi pähkinät. Puolita torttutaikinalevyt kahtia, laita jokaisen neliön päälle ensin päärynäviipaleita, murustele päälle homejuustoa ja ripottele päälle pähkinämurskaa. Paista 225 asteessa noin 12 minuuttia.

Waldorfin salaatti

Tämän reseptin olen löytänyt joskus netistä ja tehnyt tätä jo useampana vuonna joulupöytään. Itse pidän Waldorfin salaatista alkuruokana, mutta kinkun ystävät ovat tykänneet syödä sitä myös kinkun kanssa.

150 g juuriselleriä
75 g lehtiselleriä
1 hapanta omenaa
0,5 rkl sitruunamehua
100 g viinirypäleitä
vajaa 0,5 dl rouhittuja hassel- tai saksanpähkinöitä

Kastike:
1 dl kevytranskankermaa
2 tl sitruunamehua
0,5 tl sinappia
1 tl sokeria
suolaa

Kuori juuriselleri ja suikaloi tikkumaisiksi suikaleiksi. Kiehauta sellerisuikaleita muutama minuutti suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja jäähdytä. Leikkaa lehtiselleri ohuiksi viipaleiksi. Kuori omenat ja poista niistä siemenkodat. Leikkaa omenat tikkumaisiksi suikaleiksi ja kaada niiden päälle sitruunamehua. Halkaise viinirypäleet ja poista niistä siemenet. Yhdistä ainekset keskenään. Sekoita kastikeainekset ja kaada salaattiseoksen joukkoon. Anna maustua jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.

Rucola-granaattiomenasalaatti

Tämän reseptin olen saanut ystävältäni ja tämä on mielestäni ihanan raikas lisä jouluruokien joukkoon. Granaattiomenansiement myös tekevät ruuasta kauniin jouluisen näköisen.

2 nippua (n. 200 g) rucolaa
100 g paahdettuja pinjansiemeniä
100 g tuoreita granaattiomenansiemeniä

kastike

2 rkl punaviinietikkaa
1 kuorittu ja hiennonnettu salottisipuli
2 rkl oliiviöljyä
merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria

Huuhdo rucola ja kuivaa hyvin, laita laakeaan astiaan. Paahda pinjansiemeniä kuumalla pannulla kauniin ruskeiksi, jäähdytä hieman ja kaada rucolan päälle. Ripottele päälle granaattiomenan siemenet. Sekoita kastikeen aineet keskenään ja kaada salaatin päälle.