Joulun pääruokaa pyörittelin mielessäni aika kauan, kun en halunnut tehdä kinkkua. Jossain vaiheessa mietin kalkkunaakin, mutta päädyin sitten kuitenkin possuun, kun Hesarissa oli hyvän kuuloinen ohje balsamicokastikkeesta. Meille sattui todella todella rasvainen ulkofilepala (mies kävi kaupassa, itse en olisi sellaista kelpuuttanut), joten liha maistui mielestäni liian rasvaiselta, vaikka rasvan kuorinkin pois ennen syömistä. Mutta balsamicosiirappi oli todella herkullista ja sitä voisi tehdä uudelleenkin. Kastiketta en jaksanut enää aattoiltana alkaa keittelemään, kun kukaan ei muutenkaan enää ollut kovin nälkäinen pääruokaa syömään, balsamicosiirappi toimi hyvin myös kastikkeena juureksille.

noin kilo porsaan ulkofilettä
kokonaisia neilikoita

Balsamicosiirappi:
1 dl balsamicoa
1 dl fariinisokeria
4 rkl ketjap manis (makeaa soijakastiketta)
1 tähtianis
1 tl kuivattua rosmariinia

Ota liha lämpiämään noin tuntia ennen kypsennystä. Keitä siirappi: mittaa ainekset kattilaan ja keitä noin 10 minuuttia, kunnes seos alkaa tiivistyä siirappimaiseksi. Kuumenna pannu ja paista liha nopeasti joka puolelta. Suolaa ja töki neilikoita rasvapuolelle. Nosta uunivuokaan rasvapuoli ylöspäin. Laita lihamittari kiinni ja kaada siirappi päälle. Kypsennä 175 asteessa reilu tunti, kunnes sisälämpö on noin 70 astetta. Valele lihaa paistamisen aikana siirapilla. Anna vetäytyä hetki ennen leikkaamista.

Lihan kaveriksi tarjoilin uunissa paahdettuja juureksia (punajuuria, lanttua, palsternakkaa, porkkanoita ja perunoita, punasipulia), pilkoin kasvikset aika reiluiksi lohkoiksi, laitoin päälle öljyä, suolaa, pippuria, timjamia ja hunajaa ja kypsensin uunissa yhtäaikaa porsaanfileen kanssa.

Kuva on todella karsea, huono valaistus ja lihakin näyttää todella ällöttävältä rasvaköntiltä.