Kulitsa

Tänä vuonna halusin kokeilla kulitsaa pashan kaveriksi ja sopivasti Hesarissa oli ohje ennen pääsiäistä. Muokkailin ohjetta hieman (munattomaksi versioksi).

Kokkailin pääsiäisleipomukset äitini luona ja liian pieni kakkuvuoka ja vieras uuni aiheuttivat sen, että kulitsasta tuli aika epäonnistunut. Kulitsa kohosi ihanasti ja oli paistoajan jälkeen jo pinnalta tosi tumma. Nostin kulitsan jäähtymään ja noin tunnin kuluttua odottikin yllätys, kun koko leipomus oli lässähtänyt kasaan! Yritin sitä vielä paistaa, mutta ei se siitä paremmaksi muuttunut, joten kun irrottelin sen vuuasta, huomasin että kulitsa oli sisältä aivan raakaa. Leikattiin sitten vaan reunoilta palasia pashan kaveriksi ja maku oli aivan tosi hyvä, joten ensi vuonna kokeilen ehdottomasti uudelleen isommalla vuualla ja toivottavasti paremmalla onnella!



150 g voita
3 dl maitoa
50 g hiivaa
2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 rkl kardemummajauhetta
1 dl rusinoita
1 dl mantelilastuja
1 rs sukaattia
2 sitruunan raastettu kuori
10–12 dl vehnäjauhoja

Voiteluun:

sokeria ja piimää

Sulata rasva ja anna sen jäähtyä. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja kaada se kulhoon. Murenna hiiva maidon joukkoon ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää sokeri ja "mausteet". Vatkaa puuhaarukalla joukkoon puolet jauhoista ja lisää jäähtynyt rasva. Lisää loput jauhot ja vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista (voit tehdä taikinan myös yleiskoneessa). Peitä kulho liinalla ja anna sen nousta 30–45 minuuttia.
Vaivaa kohonnut taikina ja pane se halkaisijaltaan 24-senttiseen, voideltuun irtopohjavuokaan. Peitä liinalla ja anna nousta lämpimässä, vedottomassa paikassa edelleen 30–45 minuuttia.
Voitele kohonnut kulitsa sokeroidulla piimällä. Paista uunin alaosassa 200 asteessa ensin 20 minuuttia. Tarkkaile väriä paiston aikana. Kun pinta on kauniisti ruskistunut, peitä vuoka alumiinifoliolla, ettei se tummu liikaa. Alenna lämpöä 175 asteeseen ja jatka paistamista noin 30–40 minuuttia. Anna jäähtyä liinan alla ja irrota sitten vuoasta.